ALLT HANDLAR OM A/B-TEST, ELLER? 

Inom digital marknadsföring är få saker så viktiga som som A/B-tester. Alla kunniga aktörer gör dem, på olika sätt, oavsett om det är i annonsplattformarnas egna verktyg eller genom egenskapade varianter. Det är en av de största fördelarna inom digital marknadsföring att snabbt kunna testa dessa delar utan några större kostnader. Nedan redogör jag kort för de delar vi tycker är viktigast.

A/B-tester (eller split testing) är en av definitiva styrkorna i digital marknadsföring, att snabbt kunna testa vad som presterar bäst mot er målgrupp och följa upp vad det leder till både i engagemang på annonsen, men framförallt om det skiljer sig i hur de tar sig till nästa steg i kundresan.

Vi tittar in i företags annonskonton på regelbunden basis och några återkommande problem är att man testar för lite, att man testar för brett utan att hitta de detaljer som avgör, eller att syfte och uppföljning är oklar.

Nedan följer kortfattat våra bästa tips för att lyckas med sina tester;


Definiera målet

Vad är syftet med testet? Vill vi sälja mer, samla in leads, generera trafik till sidan? När vi vet detta kan vi mäta testet på ett meningsfullt sätt. Det är enkelt att säga “försäljning är det enda som räknas”, men en e-handlare som har en lägre conversion rate kanske vill öka trafik till sidan, för att den vägen driva sin försäljning.

Vilka ska vara med? 

Tillsammans med målet är det viktigt att fördela ansvar mellan de olika intressenterna, vem genomför, följer upp och agerar på resultat, vad har vi för kapacitet internt för att genomföra de tester vi önskar?

Målgrupp

Vi behöver titta på vilken storlek och målgrupp som är relevant för att få ett tillräckligt bra resultat som vi kan lita på.

Hypotes A & Hypotes B

Som tidigare nämnt, ser vi ofta att man gör alldeles för stora tester. Ex. fungerar första-sidan bäst som landningssida eller produktsidan? Detta är ett test, men sedan ska vi ned på detaljnivå, vad händer om vi placerar produkt eller text överst? Fungerar Text A eller B bäst?

Vi behöver vara granulära i våra tester för att se vad små ändringar gör med resultaten och identifiera vad som leder till förbättring.

Följ upp

Det största misstaget vi ser är att testerna inte följs upp ordentligt. Vi behöver förstå förändringarna och vad de gör för det mål vi satt upp tidigare. Sedan ligger detta till grund i våra beslut framåt i testerna.

Testa mer

Vi försöker alltid att experimentera med minst 10% av budgeten, ibland mer och ibland mindre. Allt beror på kundens förutsättningar, men utan tester och med en bekväm inställning till att saker “är bra” hittar vi inte de små förbättringarna vecka till vecka som på sikt bygger bra case.

Tyvärr är saker sällan så enkelt att “det vi gör nu är det bästa” även om man hoppas på det.

För att summera detta så ser jag att allt handlar om kontinuerliga tester, stort som smått, för att hitta inkrementella förbättringar i varje del man kan. Om du är intresserad av att prata mer om A/B-tester, kontakta pontus@ajensi.se.