Pontus Krantz - Digital Marknadsföring - Ajensi

KANALSTRATEGI - VAD, HUR, VARFÖR? HUR UNDVIKER DU DE VANLIGASTE MISSTAGEN?

Alla måste börja någonstans, och utan att testa plattformar är det svårt att veta vilken man ska fokusera på. 

Dina digitala plattformar kommer att ha olika syften och genom att skapa en effektiv process för att sätta din kanalstrategi kan du få fler lyckade satsningar och minska förlusterna. För att lyckas krävs en förståelse och noggrann analys av plattformarna du ska ge dig in på, och nedan finns kortfattade tankar för att guidea dig igenom, i min mening, de viktigaste stegen.

Vad är en kanalstrategi?

I grund och botten handlar det om att förstå varför plattformen ska existera i vår digitala garderob. Vilken roll den ska ha för oss, hur vi arbetar med den och vilka mått som ska mäta framgång. 

En kanalstrategi är unik för varje företag, och den begränsas/öppnas beroende på er situation, erbjudande och kapacitet. Däremot har alla kanalstrategier ett gemensamt mål: att använda insamlad marknadsföringsdata för att prioritera och optimera resurser som investeras i olika kanaler och marknadsföringsinsatser.

Hur väljer du rätt kanaler för din kanalstrategi?

Oavsett om det handlar om SoMe, paid social, programmatic, Native, SEM eller out of home, så behöver du göra arbetet inför varje kanallansering. Nedan följer en förenklad step-by-step process i vilka delar du ska fundera kring för att säkerställa relevansen i de valda kanalerna.

1. Hitta & förstå din målgrupp

Denna konstant återkommande målgrupp, den evigt viktiga förståelsen om de personer du vill nå. Kanalstrategin är inte annorlunda, den kräver en förståelse kring vart och hur din målgrupp rör sig, för att på bästa sätt nå och engagera dem. 

2. Utvärdera dina nuvarande kanalresultat

Om ni har varit igång ett tag, och testat olika kanaler historiskt, är det viktigt att gå tillbaka till de resultaten. Det är en av de första sakerna vi gör i en audit för kunder, för att förstå hur olika kanaler fungerat och varför de ska användas framåt eller skrotas. 

3. Förstå kanalerna

LinkedIn, Meta, TikTok eller Twitter har samtliga sin egen profil för användning och existensberättigande. Därför bör du sätta dig in i hur de fungerar och varför användarna gillar det innan du beslutar om vad som är rätt för ditt företag. Fundera ett varv på; 

  • Vad är kanalens huvudsakliga användningsområde?

    • Ex. YouTube visar video, X (Twitter) är för korta texter, 

  • Hur använder användarna vanligtvis kanalen?

    • Ex. TikTok spenderas X h/dag på video, Facebook kommenterar folk argt på nyhetsinlägg, på X läser folk 140 tecken om nyhetsuppdateringar. 

  • Vilket innehåll konsumerar användarna?

    • Ex. TikTok konsumeras engagerande användarvideos, Instagram delar man kattvideos och på LinkedIn klappar man sig själv på axeln.

  • Hur interagerar användarna med innehållet?

    • Like, dela, stanna, kommentera, svara osv

  • Vad är tonaliteten i kanalen?

    • Är den lekfull eller seriös?

  • Vilken typ av content är det som fungerar bäst och hur kan vi använda det till vår fördel?

4. Budget

Låt oss vara ärliga, en budget räcker inte till allt. Hur mycket du än vill så kan man oftast inte göra alla delar man vill. Detta gäller även din kanalstrategi. I den bästa av världar har vi obegränsat budgetutrymme och kan springa på varje kanal, för att hitta ett syfte och dess roll - men så är sällan verkligheten. 

Med en begränsad budget bör du prioritera den kanal som ger bäst avkastning just nu eller tidigare presterat för er. 

Om du saknar tidigare data, så skulle jag rekommendera att genomföra mindre tester för att identifiera vilka kanaler som är bäst för just dina mål. 

5. Kanalmix!

Min absoluta favoritdel, kanalmixen. Som vi tidigare skrivit om, så har varje kanal ett syfte och användningsområde. Nu när du börjat se över hela din kanalstrategi, så brukar vi se till vilken kanal som ska fylla vilket syfte. 

  • Google ska driva KPI X

  • Meta ska driva KPI Y

  • LinkedIn ska driva KPI Z

Allt detta hjälper dig i utvärderingen och för din budgetallokering mellan dessa, för att fokusera budget till de starkast presterande kanalerna för det målet.

6. Internkapacitet och kunskap

Internkapacitet och budget är de främsta bovarna i att hålla tillbaka kanalsatsningar. 

Att inte kunna eller hinna agera utefter plattformars best practice kommer göra att satsningarna inte bär den frukt vi önskar. 

Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv i vad ni har för kapacitet och kunskap att ta er an plattformen, då man med begränsade resurser behöver vara försiktig med val av komplexa eller tidskrävande kanaler (om de inte visar sig vara era viktigaste kanaler).

7. Lönsamhet

För att bygga en lönsam kanalstrategi måste du förstå de viktigaste mätetalen för din organisation. Du bör känna till CLV (customer lifetime value), max-CPA (max cost per aquisition) och konverteringsgrad för att kunna bedöma vilka kanaler som är mest lönsamma. Det säger sig självt, men poängterar ändå att inte inkludera kanaler som tidigare har visat sig vara förlustaffärer och fokusera främst på de som ger mest värde.

Undvik vanliga misstag i din kanalstrategi

För att säkerställa att dina kanalsatsningar och olika kanalstrategier driver fantastiska resultat, undvik dessa vanliga misstag:

1. Felaktiga KPI:er

Använd rätt KPI:er för att utvärdera dina kampanjer givet den plattform den körs på. Anpassa dina mätetal till dina mål, vare sig det handlar om försäljning eller varumärkesbyggande.

2. Felprioritering av kanaler

Satsa på de kanaler som ger mest värde och relevans för din verksamhet istället för att förlora tid och resurser på mindre relevanta kanaler - allt passar inte alla.

Vid budgetbegränsningar, är det sällan värt att springa på samtliga kanaler man tänker borde passa - utan fokusera på de som ger bäst bang-for-the-buck. 

3. Överexponering i olika kanaler

Var försiktig med att utöka snabbt till flera kanaler om du inte har resurserna och tiden att hantera dem effektivt.

4. Återanvändning av annonsmaterial

Flytta inte materialet mellan kanaler utan att tänka till. Det är viktigt att vara medveten om att olika kanaler kräver olika typer av innehåll och tonalitet. Anpassa därför ditt material därefter för att maximera dina resultat.

5. Att inte utmana din kanalmix eller kanalstrategi. 

I den digitala världen är din sanning en sanning så länge den inte blivit motbevisad. I sann forskningsanda så ska vi utmana den med jämna mellanrum - och inte främst när kunskap adderats till ditt team! 

Lycka till! 

Vill du veta mer? 

Kontakta pontus@ajensi.se för att prata om er situation och bolla tankar kring hur man skulle bygga detta effektivt baserat på er situation.