DIGITAL MARKNADSFÖRING I LÅGKONJUNKTUR

Vi ser hur ekonomin sviktar och konsumentbeteende påverkas. Råden kring hur vi bör agera med marknadsbudgetarna under rådande konjunktursläge är många. Här går vi igenom våra tankar och några saker man kan tänka på (utifrån den digitala marknadsföringens glasögon). 

Vad vet vi egentligen om digital marknadsföring i lågkonjunktur? 

Egentligen lite, då hela det digitala landskapet är förhållandevis nytt och förändrat sedan den förra fleråriga tillbakagången i sviterna av finanskrisen 2008.

Varför skriver vi då? Jo, dels för att det kommer en tid efter krisen och dels för att historien har en tendens att upprepa sig. Det finns lärdomar från förr och nya verktyg som kommer hjälpa oss att på ett bättre sätt anpassa oss till nya kundresorna både nu och framåt. 

Var börjar man? 

Som digital annonsör (med en e-handel, ett varumärke, B2B-företag osv) bör man ställa sig ett par frågor initialt. 

  • Hur påverkas mina kunder av lågkonjunkturen?

  • Vilken effekt kommer den att ha på min försäljning? 

  • Vad kan vi justera för att på bästa sätt hjälpa våra kunder? 

Med det i bakhuvudet blir det enklare att sätta sig in i nedan. 

  • 66% känner sig oroliga över det ekonomiska läget i Sverige

  • 33% är oroliga över att inte kunna betala sina räkningar. 

Ser vi till USA, när läget blev skakigare, såg vi effekter redan inför en stundande lågkonjuktur. Endast 13% kände sig trygga och oförändrade, 20% trodde att deras konsumtionsmönster skulle förändras och 67% konsumerade mindre, smartare eller undvek helt. 

Dags att se över kundresan

Det vill säga att vi redan sett en förändring i kundbeteende där rutiner läggs om, därför måste förändra vårt sätt att arbeta när kundperspektivet har vridits. 

Fokus går mer från drömmande till ”här och nu”, vilket innebär att vi som arbetar med marknadsföring måste försöka kommunicera rätt saker för att vara relevanta för potentiella eller befintliga kunder. 

Vinnare i lågkonjuktur

Ser vi till historiska trender, här från Gartner, så gynnas företag av att fortsätta satsa på sin marknadsföring (surprise!). 

Varför ser vi då företag som drar ned på marknadspengen, och låter marknadschefer fäktas internt för att få tillbaka dem? 

Jo, det är en snabb åtgärd för att spara pengar på sista raden. 

Några korta marknadsföringscase i lågkonjunktur

1920-talet - Kellogg’s satsade på radio & nytt erbjudande med en dubblad marknadsbudget när de såg sina konkurrenter minska deras. Vinsten ökade under denna period med 30%, och det kanske bara är jag - men tänker jag på cornflakes så är det Kellogg’s idag. 

1970-talet - Toyota behöll sin marknadsbudget och fick justera andra delar av organisationen. Konkurrenter minskade och det tog 1 år innan de var störst på importerade bilar på den amerikanska marknaden. 

1990-talet. Pizza Hut & Taco Bell nyttjade McDonald’s val av att minska sin marknads- & erbjudandebudget. De behöll sina budgetar och tweakade sitt erbjudande för att bemöta kunders problem med mindre plånböcker skapade de värdemenyer och erbjudanden som marknadsfördes. Resultatet? 61% ökning på Pizza Hut, 40% ökning på Taco Bell och 28% minskning på McDonalds. 

2008 - Del Monte drevs genom effektiv marknadsföring och konsumentcentrerade kampanjer på en högre budget än tidigare. De vände en $10 100 000 förlust till $58 600 000 i vinst under Q1. 

Den digitala marknadsföringen då?

Fördelen med digital marknadsföring vs. traditionell marknadsföring är spårningsmöjligheterna. Vi kan se vilka delar som genererar vad och snabbt testa fram budskap för att optimera inför situationen vi befinner oss i. 

Vilka verktyg har vi?

  • Pris

  • Utbud

  • Creatives

  • Erbjudande

  • Attributionsverktyg

För att bryta ned det så blir det viktigt att analysera sina produkt- eller tjänstevertikaler och konkurrensen för att se vilka vi tror kan driva fortsatt tillväxt alternativt bibehålla nivåerna vi är på. 

Vi behöver vara smartare i vår kommunikation, där vi knyter an emotionellt och gör korta kampanjinsatser tillsammans med långsiktiga varumärkespositioneringar. 

Humor, trygghet och eskapism är 3 creativespår som kan fungera väl under lågkonjunktur.

Om vi effektivt ska bedriva marknadsföring, så ställs hårdare krav på att spendera på rätt ställen, och här är verktyg likt Triple Whale, Polar Analytics, Cometly otroligt värdefulla för förståelsen av vad som driver oss framåt. 

Vad ger ni till er byrå eller Performance Marketer?

Ni behöver gemensamt komma överens om olika delar av er mätning, både KPI & indikatorer som tyder på att ni rör er i rätt riktning. 

Det viktigaste? Att ni räknar på ex. en röd, gul & grön ROAS så att de vet om och när de har möjlighet att gasa extra för att inte lämna några pengar på bordet. 

Nedan ser ni ett exempel på just detta. 

Vill du veta mer? 

Kontakta pontus@ajensi.se för att prata om er situation och bolla tankar kring hur man skulle bygga detta effektivt baserat på er situation.