5 Takeaways för digitala marknadsförare ur Svenskarna och Internet 2024
Koll på svenskarnas internetvanor känns rätt primärt för oss som arbetar med att tolka och påverka beteenden online. Vilken tur då att Internetstiftelsen varje år ger ut rapporten Svenskarna och Internet proppfylld med data och statistik på ämnet.
Årets upplaga har flera intressanta – och ibland överraskande observationer. Här är 5 takeaways ur 2024 års rapport för dig som arbetar med digital marknadsföring.
1. TikTok växer, Facebook tappar (lite.. men jättarna står stabilt)
Att förstå förändringar i målgrupper och användande av sociala medier kan vara skillnaden mellan framgång och bortkastade marknadspengar och Svenskarna & Internet ger en bra överblick.
Bland de yngsta är TikTok en självklarhet, medan Facebook långsamt tappar mark. Facebooks dagliga användning bland medelålders svenskar sjönk från 54 % 2021 till 49 % 2024, vilket tyder på att fler nu besöker plattformen mer sporadiskt. Dock ska dessa trender inte överdrivas, Youtube, Facebook och Instagram är fortsatt de plattformar gemene svensk använder mest med marginal. I iver att hänga med (och för att det är kul när det händer något) finns ibland en tendens hos trendspanare och marknadsförare att dra på alla växlar med liten hänsyn till proportioner (roligare att säga “Facebook är ute, här är det nya!” än “Favoritplattformar ligger stabilt, med vissa förändringar att ha koll på, särskilt över tid och för vissa målgrupper”).
Dock viktigt i vanlig ordning att förstå var just er målgrupp befinner sig och hur de där agerar mer än att kolla på aggregerad data.
I min uppfattning är kanske framförallt Youtube underskattad bland många brands som en kostnadseffektiv synlighetskanal. - Erik
2. “Var tionde svensk i arbetsför ålder behöver digital hjälp”
Internetanvändandet är utbrett (95%) och de flesta är vana vid det digitala, här har Sverige alltid legat långt fram - men en oväntad (men intressant!) insikt från rapporten är hur stort behovet av digital hjälp faktist är. Störst är behovet såklart bland äldre som har fyra gånger så stor sannolikhet att behöva stöd online jämfört med yngre, men var tionde svensk i arbetsför ålder (18-65) behöver digital hjälp, flera beskriver frustration över ändrade gränssnitt, uppdateringar och komplexitet i allt från teknikmigrering, till säkerhet och e-handel.
Vi marknadsförare kan differentiera våra tillvägagångssätt för olika åldersgrupper men också ständigt påminna oss om vikten av bra UX och en lekande enkel användarupplevelse.
Kanske behövs?
Tydligare instruktioner, guider eller till och med supportfokuserade kampanjer?
Åtgärder som gör det enklare för äldre att navigera på sidan eller genomföra köp?
Tillgängliga chattbottar eller steg-för-steg videos, eller till och med ett supportnummer?
“För en e-handelskund såg vi på Ajensi hur upplevd komplexitet i onlinehandeln begränsade försäljning, vilket bl.a. bemötts med strategiskt fokus på leads och försäljning genom telefonsupport - oftast smart att utforma en tjänst utifrån hur kunder vill handla snarare än hur vi vill att de ska handla” - Erik
3. Swish och mobilbetalningar’s the way to pay
Swish används nu av nästan 90 % av svenskarna. Förutom Swish växer även “blipping”, alltså kontaktlösa mobilbetalningar, särskilt bland yngre i stadsmiljöer. Vi som vill optimera konverteringar och försäljning behöver hänga med och förstå hur människor vill betala – att möjliggöra Swish-betalningar eller mobilvänliga betalningslösningar kan ge en extra knuff i försäljningen, särskilt då vi optimerar köpflöden för unga som förväntar sig detta.
“Allt fler adderar Swish som betalmetod. Ser du som e-handel att folk droppar i kassan bör du ta en rejäl titt på köpprocess. Vi har bl.a. en kund som ökat resultat med tiotals procent med bara fler/andra metoder och förbättringar av checkout” - Erik
4. Sekretess är Sigma (som kidsen sagt)
Yngre svenskar blir allt mer medvetna om sin digitala integritet (sågs även i fjol). En stor andel i Gen Z-kategorin undviker appar som kräver mycket personlig information och många går också in manuellt för att stänga av cookies.
Vad innebär det för oss marknadsförare? Jo, det gäller att vara transparenta i hur vi hanterar data. Kampanjer som betonar integritet och visar på ett ärligt sätt hur vi använder information kan vara nyckeln till att skapa förtroende hos yngre användare. Klassiska tipsen vi pratat om sedan planerna för cookie-döden för ett par år sedan gäller fortsatt: fokusera på förstapartsdata, kundklubb, värde för kund osv. (finns en del att säga, slå en signal så kan vi ta det över kaffe)
5. Sociala medier – på gott och ont
Svenskar känner både positiva och negativa effekter av sociala medier. Sociala medier hjälper många att hålla kontakt med nära och kära, vilket skapar en känsla av gemenskap, enligt rapporten.
Samtidigt upplever en stor del, särskilt unga kvinnor, att de känner sig mindre attraktiva och till och med misslyckade när de jämför sig med andra. Äkthet och socialt ansvar har varit the talk of the town i många år inom marknadsföring och rapport efter rapport belägger affärsvärdet av medveten kommunikation som tar i beaktning hur mottagarna påverkas. Viktigt att ha med sig för båda brands och oss marknadsförare i våra rekommendationer till kund.
Sammanfattningsvis
Årets rapport visar tydligt att svenskarnas internetvanor fortsätter att utvecklas och bjuder kanske på få häpnadsväckande eureka-moments. Men i kombo med annan omvärldsdata är den en bra staple för alla marknadsförare att kolla igenom. För digitala marknadsförare kan den föda insikter och tankar om i hur vi kan nå ut på bästa sätt – oavsett om det handlar om att använda rätt sociala medier, göra användarupplevelsen busenkelt för alla målgrupper, eller skapa inkluderande och användarvänliga kampanjer. Häng med i utvecklingen, och låt oss hjälpa er att anpassa er strategi efter dagens digitala Sverige.
Läs hela rapporten här: https://svenskarnaochinternet.se/
☕️
Skicka en rad på mailen så tar vi en digital kaffe och diskuterar senaste målgruppstrender och vad de kan innebära för er marknadsföring.